måndag, augusti 09, 2010

Vitamin C

Godmorgon.

Jag har inte alls kunnat sova bra inatt, ett billarm har härjat halva natten. Då pappas bil står på samma parkering blev jag extra nervös och ringde polisen och grejer (inte 112, utan Uppsala läns polis på nr 11414 eller sådär) och dom svängde förbi och tittade runt. Men ja, nu är jag iaf vaken och har sammanfattat klart den lilla informationen om C-vitamin jag började på för en vecka sen. (känns bra att börja ta små steg framåt)

Nu är det bara att köra! Laga byxor, packa, lämna in dator, hämta tillbaka extern hårddisk sen Stockholm. Har jag tur får jag lite plugg gjort där också.



Vitamin C

Askorbinsyra är en relativt enkel kemisk förening besläktad med glukos.

Askorbinsyra oxideras lätt till dehydroaskorbinsyra via en fri radikal. Reaktionen är reversibel. Dehydroaskorbinsyra är ett mycket instabilare ämne än askorbinsyra och hydrolyseras under ringöppning lätt till 2,3-di-ketogluonsyra.

Askorbinsyra förlorar lätt elektroner och är därför ett bra reducerande ämne och en utmärkt antioxidant

Vitaminet tillverkas syntetiskt till låg kostnad, vanligen från glukos.

D-isoaskorbinsyra har endast svag effekt

Vid normalt intag absorberas över 80% av askorbinsyran i tunntarmen genom en aktiv transport som kräver ett transportprotein.

Vit intag på över 1000mg är den mindre än 50% . Vid högt vitaminintag sker5 en betydande del av upptaget genom passiv diffusion.

Efter absorptionen transporteras askorbinsyran i nära anslutning till albumin genom portådern till levern och därifrån till kroppens alla vävnader.

Vitaminet koncentreras i celler genom en aktiv transport som kräver natrium och energi.

I vissa celler transporteras vitaminet över cellmembranet i form av dehydroaskorbinsyra vilken omedelbart reduceras till askorbat i cellen.

Organ med hög ämnesomsättning är speciellt rika på vit C (t ex binjurar, hypofys, lever, njurar, bukspottkörtel, vita blodkroppar, andra försvarsceller osv)

Vid höga doser utsöndras större delen i urinen. Olika nedbrytningsprodukter, bl a oxalat, utsöndras också.

Askorbinsyra överför metalljoner till enzymerna främst till hydroxylaser. Vitaminet är också en antioxidant i form av askorbylradikal. I båda fallen är det vitaminets redoxegenskaper som utnyttjas.

Askorbinsyra har visat sig delta vid bindningen av kollagen (viktigt bindvävsprotein i hud, skelett, tänder och blodkärl)

Andra viktiga hydroxyleringsreaktioner där vitaminet deltar är omvandlingen av kolesterol till gallsalter samt omvandlingen av tryptofan till serotonin(ämne som ökar blodtrycket). Askorbinsyra är kofaktor i två järninnehållande hydroxylaser.

Genom hydroxyleringsreaktioner främjar askorbinsyra även steroidsyntes bland annat av hydrokortison som tillhör de antiinflammatoriska steroiderna.

Askorbinsyra är involverad i histaminmetabolismen. I samverkan med kopparjoner inhiberar askorbinsyra frisättningen och ökar nedbrytningen av histamin i ett ämne som orsakar allergireaktioner.

genom sin benägenhet att reducera har askorbinsyra antioxidativ effekt och bidrar till att regenerera andra antioxidanter i kroppen t ex vit E och glutation.

Askorbinsyran reagerar med en fri radikal och övergår till en askorbylradikal, vilken snabbt omvandlas till askorbat eller dehydroaskorbat. Vid hög askorbinsyrakoncentration och i närvaro av metalljoner kan vitaminet emellertid fungera som en pro-oxidant och bilda radikaler.

Absorptionen av järn underlättas vid närvaro av askorbinsyra.

Lindrig askorbinsyrabrist
Symtom: trötthet, irritabilitet, muskelsvaghet och minskad antioxidativ kapacitet
Orsak: lågt intag via maten och/eller i kombination med ökad omsättning av askorbat i kroppen pga rökning, stress, kronisk sjukdom eller diabetes

Kroppens depåer av c-vitamin är helt uttömda efter 60-100 dagar utan tillförsel av ämnet. En sån brist leder till skörbjugg.
Symtom: små röda prickar, blödningar i huden, senare även i leder och muskulatur.

Minimiintag ca 10 mg per dag
näringsrekommendation 75mg per dag
Ökat behov vid intag av vissa mediciner och även under graviditet och amning

Bra källor: färsk frukt och bär, juice. Speciellt citrusfrukter och kiwi, speciellt nypon, svarta och röda vinbär, hjortron och jordgubbar

Vid varm tillagning räknar man med 50% förlust av ämnet.

Inga kommentarer: